Copii mici


Copiii mici si "Siguranta Oamenilor"

Cu mult inainte de a vorbi sau de a se misca singuri copiii primesc lectii de la parintii lor despre ce inseamna sa fii in siguranta si sa fii important. Treaba noastra, ca adulti, este sa le oferim copiilor dragoste, indrumare si protectie.

Pe masura ce copiii mici isi dezvolta limbajul si incep sa capete mai multa mobilitate si intelegere treaba noastra este sa incepem sa ii invatam sa fie in siguranta in lumea lor dar cu alti oameni.

Ce deprinderi de "Siguranta Oamenilor" preda Kidpower copiilor mici?

 1. Sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor astfel incat sa observe un potential pericol si sa se indeparteze de acesta.
 2. Sa stea langa parintii lor cand sunt departe de casa.
 3. Sa verifice cu parintii inainte de a iesi pe usa, pe poarta sau inainte de a sari gardul.
 4. Sa se indeparteze si sa verifice cu parintii inainte de a se apropia de un animal, obiect sau o persoana care nu este familiara.
 5. Sa verifice cu parintii inainte de a pleca cu cineva chiar daca este o persoana pe care o cunosc, doar daca acesta era planul.
 6. Sa se foloseasca de Puterea Gura Inchisa, Puterea Mainile si Picioarele Jos si Puterea Pleaca mai departe pentru a fi in siguranta cu alti copii.
 7. Sa se foloseasca de Puterea Stop, Puterea Cosului de Gunoi (pentru a arunca cuvintele rautacioase) si Puterea Obtine Ajutor daca alt copil ii tachineaza sau ii raneste.
 8. Sa astepte cand vor ceva si sa intrerupa si sa ceara ajutor daca au o problema de siguranta.
 9. Sa foloseasca Puterea “Nu. Multumesc!” pentru jocuri, afectiune sau mancare pe care nu o doresc.
 10. Sa stie ce atingeri sunt impotriva regulilor de siguranta, sa asculte cand altii stabilesc limite si sa ceara celorlalti sa se opreasca intr-un mod puternic si respectuos.
 11. Sa nu pastreze secrete fata de parintii lor chiar daca cineva pe care il plac le cere sa faca asta.

Cum se invata aceste deprinderi?

Deoarece majoritatea copiilor mici sunt foarte literali si gandesc in termeni concreti vorbim despre siguranta cu oameni intr-un mod foarte simplu cu exemple specifice din viata lor de zi cu zi. Luam in considerare cele 4 reguli cand vorbim despre siguranta:

 1. Sa fie simplu – deaorece lucrurile simple sunt cele mai usor de tinut minte
 2. Sa fie consecvent – deoarece mesajele consecvente au mai mult sens
 3. Exersam mult! – deoarece exercitiu repetat si cu succes intareste deprinderile si creste increderea
 4. Sa fie relevant – deoarece oamenii invata o deprindere mai repede atunci cand pare folositoare

Copiii invata mai bine cand se distreaza de aceea suntem entuziasti, plini de viata si veseli cand predam aceste deprinderi. Folosim papusi, povestiri, jucarii si oameni pentru a arata care sunt regulile si deprinderile de siguranta.

Evitam limbajul infricosator sau care provoaca confuzii. Evitam atitudini si idei infricosatoare.

Copiii invata mai mult din ceea ce vad ca fac adultii decat din ceea ce le spun adultii sa faca de aceea sprijinim adultii in a fi modele demne de a fi urmate cand este vorba sa faca alegeri sigure.

Copiii isi vor aminti ceea ce au exersat decat ceea ce li s-a spus sa faca. Ii indrumam pe copii sa exerseze deprinderile adaptand limbajul la capacitatea lor de exprimare.

Ce ateliere sunt disponibile pentru copiii mici?

Atelier Kidpower de "Siguranta Oamenilor" cu papusi pentru copiii intre 3-4 ani (o ora)

Cu ajutorul povestilor, al papusilor si al jocurilor de rol sunt introduse deprinderi simple dar puternice pentru ca, copiii sa stie sa faca fata cuvintelor rautacioase ale celor din jur, sa stie sa ii intrebe pe parinti inainte de a pune mana pe ceva ce nu cunosc, cum ar fi o unealta sau un animal, sa stie sa se indeparteze de cineva care face lucruri nesigure cum ar fi sa arunce cu nisip sau sa se joace mai dur si sa stie sa ceara ajutor de la parinti in mod eficient chiar cand parintii sunt ocupati.Acest atelier poate fi tinut intr-o gradinita, impreuna cu educatoarele, sau intr-un atelier de tip copil-parinte."Copyright 1989-2016 Kidpower Teenpower Fullpower International, a 501(c)(3) charitable nonprofit. All rights reserved. Permission to use requirments." .